Kan du svaret på det ultimate quiz-spørsmålet: hvor kommer ordet «quiz» fra?

Fra et veddemål i 1791 til Norges første digitale quizbok

Quizappen er det siste innen quiz i app-format, hvor en quizbok er gjort digitalt og quizmastere for alvor får fri utfoldelse. Men kan du svaret på det ultimate quiz-spørsmålet: hvor kommer ordet «quiz» fra?

Norge er et av landene i verden hvor quiz er mest populært, spesielt rundt høytidene påske og jul. Det å vise kunne frem kunnskaper, konkurrere mot venner og familie, samt lære nye spennende ting virker å være en uslåelig kombinasjon i sosiale sammenhenger. Noen setter pris på konkurransen, andre på læringen. Dersom du foretrekker sistnevnte, har vi i Quizappen funnet frem indrefileten til deg.

Veddemålet i 1791

I følge historien var det altså Richard Daly, eier av et teater i Dublin, som inngikk et veddemål som skulle få betydning for hvordan du og jeg omtaler den populære kunnskapsbaserte spørreleken i dag.

Veddemålet gikk ut på at han påsto at han, innen 48 timer, kunne få et oppdiktet ord kjent i hele byen og at folket ville tillegge dette mening. Etter en forestilling delte han ut kort til sine ansatte med ordet «quiz» påskrevet, med en beskjed om at de skulle skrive dette ordet på vegger rundt om i hele byen. Neste dag var ordet byens «snakkis», og ble etter hvert også en del av språket. Denne seansen fant i følge datidens litteratur sted i 1791.

Da kan det altså virke som at Daly lyktes med dette veddemålet, og at dette er grunnen til at du i dag kan få den Quizappen rett inn på mobilen. Eller?

Rar person eller leketøy?

I følge annen litteratur fra tiden, var nemlig ordet quiz brukt i andre sammenhenger, allerede før dette veddemålet. Fanny Burney skrev i sin dagbok dette ordet allerede i 1782, nesten 10 år før Daly påsto at dette var oppdiktet. Ordet ble da brukt for å beskrive en «rar eller eksentrisk» person. Nå kan jo man nesten lure på om Daly egentlig var kjent med ordets betydning.

Og ikke nok med dette. Et populært leketøy rundt 1790, noe som best kan beskrives å ligne på en jojo, hadde også navnet quiz.

Så da kan man jo undre, hva er egentlig opprinnelsen til ordet? Sannheten er at det er vanskelig å fastslå dette nøyaktig. Og selv om en god quiz skal ha et tydelig og konkret svar, må vi dessverre skuffe på akkurat denne. Som en trøst vet vi betydningen «å spørre eller undersøke» oppsto på midten av 1800-tallet og hav opphav til dagens forståelse av ordet.

Hvis du liker å være quizmaster har du altså her både det ultimate quiz-spørsmålet, samt en påskenøtt utenom det vanlige. Mer konkrete svar på quiz-spørsmål finner du i Quizappen, som har godt over 3000 av begge.

Lyst på mer quiz? Vi har laget et utdrag med 20 spørsmål og svar i lett blanding. Test deg selv her.

Les mer om Quizappen her.

Kilder: https://www.lexico.com/explore/what-is-the-origin-of-the-word-quiz

Quizappen - en digital quizbok med tusenvis av morsomme spørsmål og svar. Quiz, app.